Forsiden til Norsk Schapendoesklubb
    Avlsrådet
    Avlsregler
    Helse
    Oppdrettere
    Valper
    Hannhundliste
    DoesData
    Avlsbedømmelse
    Tips til tispeeiere
    Omplasseres  Kontakt oss
    Bli medlem
    Kontakt oss

 
 Du er her:  Forsiden : Avl og oppdrett : Helse

Helse

Genetiske studier av katarakt hos schapendoes

 
I samarbeid med Veterinærhøgskolen NMBU, har Norsk Schapendoesklubb igangsatt et forskningsprosjekt for å kartlegge den genetiske bakgrunnen for øyesykdommen katarakt hos schapendoes.
Formålet med forskningsprosjektet er å identifisere genvarianter som gir katarakt hos schapendoes, og utvikle en DNA-test for sykdommen. Dersom man klarer å utvikle en slik DNA-test, kan man forhindre at det fødes schapendoes som utvikler katarakt i fremtiden, og med det bidra til en enda bedre helse i rasen.
Til prosjektet trenger vi DNA-prøver fra schapendoes som enten har fått påvist katarakt (i hvilken som helst alder), eller er øyelyst fri for katarakt etter fylte 7 år. Om du er eier av en hund i en av disse kategoriene, vil det være et viktig bidrag til prosjektet om du er villig til å donere en DNA-prøve fra hunden.
I genetiske studier kan man samle DNA enten ved hjelp av en blodprøve, eller ved hjelp av en munnsvaber/bomullspinne.
På Veterinærhøgskolen NMBU pågår det for tiden også et forskningsprosjekt på leververdier hos schapendoes (http://www.schapendoes.no/content/pages/news/showpage.asp?pid=153). Ettersom blodprøver også kan benyttes i leverprosjektet, foretrekker vi å benytte blodprøver fremfor svabere for å sample DNA i kataraktprosjektet hos denne rasen.
Blodprøvetaking kan for eksempel gjøres i forbindelse med øyelysning. Be veterinæren om serum og EDTA-blod, fyll inn skjemaet under og send dette samlet til adressen på skjemaet. Alle som leverer blodprøver til kataraktprosjektet får en gratis analyse av leververdiene til hunden som takk for hjelpen.
Om det er vanskelig å få tatt en blodprøve av hunden (eller du ikke har planlagt ny øyelysing/tur til veterinær), og du foretrekker å levere en svaberprøve, kan du sende en e-post til dogdna@nmbu.no for å få tilsendt svaber, instruksjon for hvordan prøven skal tas, samt en ferdig adressert og frankert returkonvolutt.
 
Tusen takk for ditt bidrag til bedre øyehelse hos schapendoes!
Ikke nøl med å ta kontakt om du har spørsmål – dogdna@nmbu.no.
 
Vennlig hilsen
Prosjektgruppen
Seksjon for medisinsk genetikk, Veterinærhøgskolen NMBU

SKJEMA: SCHAPENDOES KATARAKT

 
 Gå til forsiden
Norsk Schapendoesklubb,   - kontakt oss
© 2019  Din Dataløsning EPS | Firmawebben | Rasehund   -  logg inn   -  Webmail