Forsiden til Norsk Schapendoesklubb
    Valper planlegges
    Valper født
    Råd om kjøp av valp  Kontakt oss
    Bli medlem
    Kontakt oss

 
 Du er her:  Forsiden : Avl og oppdrett : Valper : Råd om kjøp av valp

Råd om kjøp av valp

TING Å TENKE PÅ NÅR DU SKAL FINNE DIN VALP/OPPDRETTER

Først av alt er det viktig å være sikker på at du/dere har funnet rasen for deg/dere.

Norsk Schapendoesklubb har mange aktiviteter der du kan komme og se på hundene og snakke med flere eiere om rasen (f.eks unghund-dagen og spesialutstillingen til klubben).

Å besøke en hundeutstilling i nærheten (se oversikten hos NKK) er også en mulighet. Evnt. å høre med brukshundklubben eller andre der dere bor, om det er noen schapendoeser som er med og trener.
Klubben har også mange medlemmer spredt over Norge. Du kan kontakte klubben og høre om det er noen nær deg som du kan få hilse på. Se også infosiden om Schapendoes for å lese mer om rasen. Klubbens valpeformidler og avlsrådet har info om godkjente kull og planer.

Vi anbefaler at du, før du bestemmer deg, snakker med flere oppdrettere. Still som krav at du får komme hjem på besøk (om du ønsker det) før du tar avgjørelsen på om du ønsker å kjøpe valp fra akkurat den oppdretteren. Plass på kartet bør ikke påvirke hvor du kjøper din valp.

Det er viktig å bruke litt tid på å finne den riktige valpen/oppdretteren. Å kjøpe en valp er stort ansvar, som kommer til å være ditt mange år framover. Derfor er det viktig at du kjenner deg bekvem med å ha kontakt med din egen valps oppdretter. Spør gjerne etter referanser.
Sjekk at oppdretteren har utført de anbefalte helsetestene (øyelysning, g-PRA) på sine avlshunder, se klubbens avlsregler.

Foreldredyrene skal også ha blitt vurdert av en rasespesialist opp mot standarden(avlsbedømmelse).

Alle godkjente kull til medlemmer i klubben blir annonsert på klubbsiden.

En oppdretter kan aldri gi deg noen garantier for at nettopp den valpen du kjøper er en fremtidig utstillingsstjerne. Ingen kan heller garantere at valpene vil bevare en god helse livet ut. Det er så mye som påvirker hvordan hundene utvikles.
Derimot bør en bra oppdretter ha kunnskap og en genuin interesse for rasen og kunne bistå deg med råd, fremfor alt i løpet av valpens oppvekst. På samme måte som oppdretter stiller visse krav til deg som valpekjøper, kan du også stille rimelige krav til din blivende oppdretter. Det er viktig å tenke på at du får en god kontakt med oppdretteren. Se også NKK’s etiske retningslinjer for avl, les mer
Valpen skal være registrert i NKK, kan være vaksinert mot Parvo, fått ormekur flere ganger og ha en helseattest. Valpen skal ikke leveres før den er 8 uker og den skal være ID-merket før levering.

De fleste oppdrettere vedlegger også oversikt over hvor mye og hvor ofte valpen skal spise, når den skal ha ormekur og når den skal ha vaksine mot valpesyke. Mange har en utfyllende valpeguide. 
En ansvarsfull oppdretter tar det ikke ille opp hvis du har mange spørsmål. Tvert i mot, en ansvarsfull oppdretter respekterer at du som valpekjøper er seriøst interessert i rasens utvikling og din eventuelle valp

Tips til andre spørsmål kan være:

 • Hvordan behandler oppdretteren valpene?
 • Hva gjør oppdretteren for å forberede valpene på livet utenfor valpekassa?
 • Hvilken oppfølging tilbyr oppdretteren videre?
 • Hvorfor har oppdretter valgt å parre nettopp disse individer?
 • Hvilke kvaliteter respektive svakheter finnes og hvordan kompletterer de hverandre? Det finnes ingen perfekte hunder, så en oppdretter bør kunne redegjøre for styrke og svakheter hos sine hunder. En seriøs oppdretter streber etter å forbedre rasen.
 • Er det mange etter samme linjer i Norge?
 • Hvor lenge har oppdretteren avlet Schapendoes? Evnt. erfaring med andre raser. Husk at Schapendoes er en forholdsvis ny rase i Norge, med de første valpene født i 1999.
 • Hvor gammel er hannen og tispen som er parret? De bør være minst to år gamle.
 • Hvor mange kull har hannen bak seg og hvordan er helsen på hans avkom?
 • Hvor mange kull har tispen fått og hvordan er helsen på hennes avkom?
 • Er det mulig å få hilse på noen av de tidligere avkommene?
 • Hvordan er tispens, respektive hannens temperament? Tenk på at en Schapendoes skal være glad, ikke tilbakeholden og nervøs.
 • Har oppdretter brukt hundene sine til noe? Deltatt på lydighet/agilty/spor/gjeting/ekstriørutstillinger?
 • Be om stamtavler på foreldredyrene.
 • Besøke valper og foreldredyr hvis mulig


Pr. nå har NSK i sine avlsregler at antall avkom etter ett individ i Norge skal begrenses til 4 kull. Nettopp fordi rasen er liten og vi ønsker at flest mulig gode individer skal brukes i avl.

Om du skal kjøpe valp utenfor Norge, still de samme kravene/forventningene.

Lykke til !  til valpesiden

 
 Gå til forsiden
Norsk Schapendoesklubb,   - kontakt oss
© 2019  Din Dataløsning EPS | Firmawebben | Rasehund   -  logg inn   -  Webmail