Bruks

Lydighet, spor, rundering og feltsøk!

Vil fortelle litt om hva Alfa og jeg liker best å gjøre sammen. Vi liker oss best i skauen begge to, så da falt valget på bruks. d.v.s. spor, felt og rundering. (+ lydighetsøvelser).Før jeg begynte hadde jeg fått noen gode råd som gjelder alle øvelser.

Disse var:

Lek med hunden din, finn ut hva som er gromleken til din hund og ha en forsiktig dra lek sammen(sosial lek).

Få andre, gjerne familie medlemmer til å gjøre det samme.

For å bygge opp interessen for å hente ting og komme tilbake (apportering) brukte jeg ball, som jeg etterhvert skiftet ut med div.andre ting f.eks vanter, lommebok plastkopper osv.

Apportering starter med å holde fast, sitte pent ved din side og avlevere på kommando. Dette er viktig hvis du vil konkurrere, da du vil få stor nytte for dette videre i både rundering, feltsøk og lydighet.

Få hunden til å hilse på alle typer folk, bli glad i mennesker, figurant interessen blir vekket.

Alma
Alfa i godt driv i spor!
Foto: Tove Grønlund

Slik jeg gjorde det når jeg trente inn SPOR;
Noen holdt Alfa , jeg brukte gromleken eller en sokk med godbiter i og dro denne ca 10-50 meter og la den ned. Gikk tilbake og hentet henne, da hadde jeg på forhånd tatt på sele og langline.
Terrenget bør være flatt med lav vegetasjon.Tok hånden forsiktig ned på bakken og sa spor, slapp henne fram 2-3 meter før jeg selv fulgte etter med stram line, gikk rolig. Hvis Alfa stoppet opp, sto jeg stille til hun selv satte nesa ned i bakken igjen.
SÅ ER DET JULEKVELDEN når hun kommer fram. Lekte masse med det hun fant, da følte hun seg veldig stolt. Evnt. masse godbiter i sokken hun fant.

spor schapendoes
Alfa som demonstrerer feltsøk i form av apport av en ball!
Foto Tove Grønlund

Rundering vil si at hunden avsøker et skogområde o.l i søk etter en person, løs. I starten er personen synlig og ikke langt unna, men etter som hunden blir dyktigere i søk og i øvelsen øker man vanskelighetsgraden ved å gjemme figuranten og sette figuranten lengre ut. Når hunden har funnet personen er det to muligheter for hvordan den skal varsle sin eier. Enten kan de gjøre det ved å halse (konstant bjeffe ved personen) til eier kommer bort, eller ved hjelp av å melde i form av løsbitt. Og her kommer apporteringen inn. I starten holder figuranten en bit som hunden bringer tilbake til eier, og etterhvert går mange over på et halsbånd med et løsbitt på. Det som da skjer et at hunden finner figuranten, apporterer løsbittet tilbake til eier, for så å løpe tilbake til figuranten med eier. Da er det selvfølgelig julekvelden igjen! 🙂

I feltsøk skal hunden din søke etter ulike gjenstander som er lagt ut og bringe de tilbake til deg (apportere). Schapendoesen fungerer utmerket til bruks, den har en stor arbeidskapasitet, lærer raskt, og har evenen til å jobbe på avstand fra sin eier grunnet at den er en kroppsgjeter.

Skrevet av Tove Grønlund