Opphav

Schapendoes (rett oversatt «saue­bikkje») er en herlig langhåret gjeterhund, mellom 40 og 50 cm i skulderhøyde med opprinnelse fra Nederland.
Rasen tilhører den vidtspennende gruppen med langhårete gjeterhunder med kraftig bepelset hode, beslektet med bearded collie, puli, owczarek nizinny, old english sheepdog og briard.


Opprinnelig bruk

Schapendoes er en gjeterhund som ble brukt og også i dag brukes til å gjete sau. På grunn av dette er det nødvendig at rasen har stor utholdenhet, bevegelighet og raskhet. Evnen til å hoppe er viktig, likeså at den er lettlært, og har vilje til å arbeide selvstendig. Rasen må være en typisk gjeterhund av temperament, konstitusjon og sjel. Schapendoes er også en utmerket familiehund.

Selvstendig arbeid ligger i blodet, og den gjør gjerne det den tror eieren vil
at den skal gjøre, men får den for lite aktivitet er den også oppfinnsom og resultatet kan gjerne bli noen hyss.


Temperament

Munter, livlig, vennlig og humørfylt.
Hvem vil vel ikke ha en kamerat som blant sine karakteregenskaper har et godt humør som standard.
Schapendoesen er temperamentsfull uten å være nervøs eller aggressiv, en freidig entusiastisk hund. Som gjeter­hund er den ikke tilbøyelig til å streife.
Den trives best sammen med familien og familiens andre dyr.

Det er en hund som knytter seg tett til familien sin og hjemme-alene-problemer kan følgelig oppstå.


Pels

Pelsen er lang, ca. 10 cm, bølgete (shaggy), men ikke krøllete, og med underull. Alle farger og fargenyanser er tillatt. Den voksne pelsen er lettstelt, en gjennomgreing hver 14. dag pleier å holde.

Historikk

Rasen har sitt utspring i Nederland, og det er litt uklart hvor gammel rasen er, men den har røtter tilbake til 1800 tallet. På den tiden var det gjeterhunder over hele Nederland der det fantes kveg og saueflokker. Datidens Schapendoes var sannsynligvis noe annerledes enn dagens, bl.a. hadde den litt mindre og tynnere pels. (Se Bilde 1). Siden Schapendoes var en hund som tilhørte allmuen, er det lite materiell/bilder som kan dokumentere hvordan den så ut. Nedenfor er et utsnitt av et maleri med en hund som regnes som Schapendoes.

old schapendoes
Conradijn Cunaeus (1825-1895)

Navnet Schapendoes betyr” sauepuddelhund” og gjenspeiler både utseendet og rasens oppgave. Gjennom historien har rasen hatt flere navn, bl.a.” Siephond” og ”Oud Hollandche Herderhond”. I dag brukes Schapendoes eller Nederlandse Schapendoes.

Schapendoes tilhører den store gruppen langhårete gjeterhunder med kraftig pels på hodet. Rasen er beslektet med Bearded collie, Puli, Polski owczarek nizinny, Old english sheepdog, Briard og Bergamasco.
Gjeterne verdsatte rasen for dens arbeidslyst og for evnen til å lære. Arbeidsoppgavene bestod i å samle og hente saueflokken, drive flokken og holde den samlet. Schapendoes ble også brukt som vakthund.
Som en konsekvens av at sauene forsvant eller at antallet sauer ble redusert fra hedeområdene, og innførelse av andre gjeterhundraser, som  Border collie, ble også antall Schapendoes redusert.

Rasen på vei til å dø ut, men takket være kynolog P.M.C. Toepoel har vi i dag det vi kjenner som Schapendoes og han blir beregnet som rasens grunnlegger.
Under annen verdenskrig registrerte P.M.C. Toepoel de hollandske hunderasene, sammen med H.Jungeling. I perioden 1940 til 1945 reiste de rundt i Holland og søkte hunder som minnet om Schapendoes. Toepoel var veldig bevisst på at alle ytterligheter skulle unngås. Rasen regnes i dag for å være en sunn rase uten å være ekstrem.

Hundene Toepoel og Jungeling fant var starten på dagens Schapendoes, og samtlige av våre hunder stammer fra disse 9 hundene: 4 hanhunder: Noël, Pluis, Beloe och Boef og 5 tisper: Roetje, Asta, Tirza, Teddy og Ingrid.  Etter arbeidet med registrering av hunder, fortsatte de å standardisere rasen.

Det ble satt opp rasekriterier, som måtte oppfylles. Toepoel og Jungeling satte opp disse punktene i 1945, og i dette arbeidet skinner det gjennom ønsket om å unngå overdrivelser, samt at funksjon og lydighet ble satt høyt. Til sammen legger dette grunnlaget for en sunn hund.
Den første raseklubben ble dannet i Nederland i 1947, og i 1952 ble rasen godkjent på dispensasjon av Raad van Beheer (den Nederlandske Kennelklubb).

I 1954 begynte arbeidet med å registrere hundene i en stambok. I 1970 ble stamboken stengt og etter det ble ikke hunder med ukjent opprinnelse innskrevet.

Rasen ble Godkjent av FCI i 1971. FCI skrev om standarden for Schapendoes i 1988 og siste revidering skjedde i 1999. Rasen har FCI standard nr 313 og tilhører gruppe 1: Bruks-, hyrde-, og gjeterhunder.

Schapendoes er en gjeterhund som ble brukt, og også i dag brukes, for å gjete saueflokker. På grunn av dette er det nødvendig at rasen har stor utholdenhet, og er smidig og rask. Evnen til å hoppe er viktig, så vel som at den skal være intelligent og selvstendig.  En Schapendoes er en kroppsgjeter noe som innebærer at den arbeider på en måte der hunden kontrollerer og forflytter dyrene gjennom å pendle fram og tilbake. En Schapendoes skal være en sann gjeterhund i hode, kropp og sjel, og dette er også førende for rasestandarden.